Hello There!

Monday, May 7, 2012

Siulan dan nyanyian burung

Where did you sleep last night, gegaran gegendang telinga pada waktu tengah malam dingin yang di dendang oleh nirvana. Memang teransang aku punya akal tunjang sebelum tidur.

Di luar tingkap ada sebatang pokok yang merangkak untuk mengenal erti kehidupan. Bersiul seekor burung, yang cuba untuk berkata. Dalam hati berbisik "apa yang engkau membebel malam-malam macam ini". Tapi bercampur dengan dendangan keras kurt cobain memang kombinasi yang serupa. Seperti burung itu menyanyi lagu ini.

Aku ulangkan lagu yang sama. Bersiul dan bernyanyi lagi burung itu.

Aku melayari web google translate. Dan cuba mengubah siulan burung itu kepada bahasa manusia. Aku menaip "Tuitt tuuttt tuuiittt tuuiittt tuiittt tutt".
Menekan tetikus pada "translate"

Baru aku memahami. Maksudnya " Oi manusia!pergi tidur. Jangan memekak, aku pun mahu tidur!"
Baik, minta maaf.

6 comments:

  1. Haha. Dia pun tahu awak bising :)

    ReplyDelete
  2. seandainya aku paham apa kucing aku mengiau.

    ReplyDelete
  3. uish,a bird translator..fuu

    ReplyDelete
  4. Biasalah pawana dan pawaka juga unsur alam..... So pandai2lah kita saling hormat menghormati!!

    ReplyDelete
  5. weh seronok ah mcm ni kalau bahasa burung pun boleh di translate!

    Aku syak kalau aku translate apa yg kucing aku ngiau-kan, msti dia asyik puji2 aku je sbnrnya, hehehe

    ReplyDelete