Hello There!

Friday, December 31, 2010

Katy Perry - Firework for 2010 to 2011


boom!boom!
Happy New Year 2011 pada sahabat semua yang kenali dan tidak kenali,seluruh penduduk bumi tanpa mengira bangsa,agama dan warna kulit, keluarga aku yang jauh sangat dan dekat.
Kecapi hidup yang sempurna dan aman.
Tetapkan matlamat hidup pada diri sendiri.

Thursday, December 30, 2010

2011

Detik perubahan angka tahunan dunia,
ia nya bukan perubahan bumi ke planet lain.
Ada setiap perubahan ditanam pada jiwa manusia yang mengenal erti badan sendiri dan dunia,
ada juga yang sama seperti yang terdahulu.

Azam yang lepas tidak kecapi dibawa ke angka tahunan baru dunia untuk diteruskan.
adakah kita berubah secara mendadak?atau perlahan?
tanya diri sendiri.
Berduyun-duyun manusia melalak kerana angka.
Tetapi perubahan yang dibawa hanya sampah.
Sampah yang menimbun-nimbun ditanam di hati.

Apakah niat seterusnya?
Adakah membawa perubahan?
Niat dihati,lakukakan hingga berjaya.

Gaul

video

pusing-pusing
gaul-gaul
bermain cahaya.


Wednesday, December 29, 2010

Pernikahan wanie


Tahniah Wanie.
Semoga berbahagia dan sentiasa bertanggungjawab sebagai isteri.

Monday, December 27, 2010

Kaki menjelajah


Dia bergerak kehadapan tanpa henti,
engkau menggunakannya sebagai pengangkutan.
Jelajah tanpa hirau kan dimana tapaknya.
Sejauh perjalanan yang kita bawa,
ia semua bermulanya dengan setapak kehadapan.
Tidak tahu berapa lama kita boleh gunakan nya.
Ia mencapai perjalanan hidup yang penuh berliku,
di kawasan lembut dan keras kau redah.
Kau sebagai sokongan aku untuk aku menjelajah.
Berikan kekuatannya untuk dia bergerak.
Letih berhenti.
Senang berjalan.


Saturday, December 25, 2010

Friday, December 24, 2010

Dum Dum Girls - Jail La La


la..la..la.. saraf tunjang di kepala menghanggukan kepala dengan daya hentakan dum!dum!

Thursday, December 23, 2010

Sang raksasa

Seekor raksasa datang untuk menjenguk ultraman. Hello!!
Ultraman tiada dirumah. Ultraman telah pergi bercuti ke planet bernama xeuswah.
Raksasa pun pulang kerumah dengan hampa kerana ultraman tiada dirumah.
Raksasa itu pun terus ke bandar berjalan-jalan. Dia terserempak dengan seorang gadis bernama Mui. Dia memakan mui sehingga kenyang. Raksasa itu berkata "Mui sekarang berada didalam hati aku,di dalam diri aku dan tiada siapa yang boleh mengambil nya dari aku! Aku sayang Mui!". Sekarang raksasa itu hidup dengan bahagia kerana merasa die sentiasa bersama Mui.

Wednesday, December 22, 2010

Menutup Aurat Kekayaan

Aku berjalan menuju ke peti besi yang bergerak untuk menjelajah.
Terlihat jelingan mata manusia yang sangat berapi terhadap aku.
Apa yang tidak puas hati?
Dengan membawa kaki emas yang aku tidak mampu membelinya.
Engkau hanya tahu untuk menunjuk dan mendedahkan kakayaan engkau.
Bagai kura-kura yang berlumba dengan arnab tetapi kura-kura yang menang.
Aku sedar.
Aku hanya ada besi tidak emas.
Apa yang kau minta mudah diberi.
Tapi menunjuk-nunjuk.!
Tutup lah keemasan engkau dari aku dan orang lain.

Tuesday, December 21, 2010

3D Kite Design Workshop

Architecture KLIUC Workshop. Kami membuat layang-layang yang agak boleh terbang untuk diterbangkan. Penjari jemari yang membinanya Apy(aku), Afiq dan Adam. Di atas presentation board kami.

Ditarik-tarik,
dilayang-layang,
dipaksa untuk terbang tinggi kelangit dipermukaan udara.
Bebas diudara tetapi dianjing dengan manusia,
Terbang!terbang!terbang!

Sunday, December 19, 2010

Break of mind


Hanya kosong di fikiran ini.
seperti kereta tanpa minyak untuk memecut. Otak aku hanya memikirkan apa yang aku perlu buat selepas ini.
Letih,
lesu,
ia membelenggu seluruh urat saraf di dalam badan aku.
Hati yang tiada ketenangan untuk melakukan apa-apa.
Seluruh persekitaran aku bergerak dengan pantas tanpa melihat waktu.
Aku hanya di sini tanpa memikirkan apa yang berlaku diluar.
Aku ingin ketenangan.
Ketaksuban manusia disekeliling telah membuat aku kosong di dunia.
Aku ingin melihat bumi ini dengan sepenuhnya,
pergi menjelajah dengan melihat yang bumi ini penuh dengan kehidupan yang berbentuk sfera.

Friday, December 17, 2010

Keane - Try Again


Kipas berputar,
cuaca bersuhu ais,
badan menghempaskan di dataran empuk.
Malas untuk bergerak,
mahu menenangkan fikiran yang banyak di gunakan.
sungguh tenang dan selesa,
tidur.

Thursday, December 16, 2010

Rock The World 10

rock!rock!rock!
world!world!world!
26th december ini di Bukit Jalil!
Datang lah.!

Wednesday, December 15, 2010

Dimakan Zaman

aku sudah usang,tua,lama. Aku hanya bertemankan konkrit-konkrit yang sedang berparti liar meningkat naik untuk kemajuan.
Aku ditinggalkan begitu sahaja tanpa di hiraukan oleh sesiapa.
Banyak memori dan cerita di dalam diri aku.
Tetapi engkau membiarkan aku sakit dan tenat begitu sahaja bak di usung zaman.
Demi kemenangan dan kemajuan kau menjadi lebih tinggi dan teguh dari aku. Aku kerdil, kecil dan lemah!
Biarlah sahaja seseorang yang memahami aku dan menghayati aku untuk aku bermanja.
Biarlah aku buruk dan huduh seperti raksasa berbulu.
Biarlah aku busuk seperti ketiak yang tidak menggunakan pewangi.
Hanya seseorang yang mengasihi aku dan menganggapkan aku seperti konkrit-konkrit liar yang lain.

Bangunan heritage yang ditinggalkan harus dibetulkan, disimpan, dijaga. Ia nya sebagai identiti sesebuah agama, peradapan negara, budaya dan cara hidup kita. Ia adalah sejarah, seni, jiwa untuk menunjukkan apa yang berlaku pada masa lalu dan akan datang. Sebagai contoh bangunan PAM(Pertubuhan arkitek Malaysia),dan banyak lagi. Ia nya unik apabila kita melihat dan menghayati sesebuah bangunan yang usang itu. Ia seperti hendak menceritakan sesuatu yang berlaku didalam nya dan luar sekeliling. Ia bukan hanya untuk disimpan dan dijaga saja, kita gunakan sebaik-baiknya seperti menjadikan sebagai art galery, dan pelbagai yang berkait.

Monday, December 13, 2010

Aku vs tidur

Dua, tiga, satu.
mamai di minda,kabur di mata.
aku sungguh letih dan penat. Tidur?
Itu tidak mungkin untuk aku tidur.
Aku sudah biasa dengan kehidupan celik mata sepanjang hari.
Aku sudah biasa dengan keletihan yang aku alami.
dengan habis nya semua propaganda ini aku akan aku memanjakan badan aku di tilam yang lembut,
dan tidur tanpa gangguan dan tenang.
Design,design,design,design.
Autocad,autocad,autocad,autocad.
Sketchup,sketchup,sketchup,sketchup.
3d max,3d max,3d max,3d max.
Photoshop,photoshop,photoshop,photoshop.
Manual,manual,manual,manual.
Mengadap tanpa jemu,
perasaan sentiasa berdebu.

Saturday, December 11, 2010

Cetusan





hanya idea tercetus di buah fikiran,
tetapi perlu di robek lebih dalam.
seperti didalam tanah,
seperti berbukit,
tetapi bangunan.


Friday, December 10, 2010

Priscilla Ahn - Dream



enak dibuai mimpi,
melayang-layang ke langit,
ia hanya ilusi,
selamat tidur cerita manis dan pahit

Thursday, December 9, 2010

Tekanan

dikiri senget,
dikanan menyongsang,
memberontak untuk kebebasan,
ditindas untuk kejayaan.
semakin hari ditekan,

tiada puak untuk dibezakan,
walaupun dihitam dan diputihkan,
apa nak dikatakan,
waktu semakin pantas kehadapan.
tekanan juga diberikan.

Wednesday, December 8, 2010

Diharap lain,dapat nya lain

Air dari langit mencurah-curah,
dengan lembut dia menuruni,
pagi yang tenang selubungi hati,

mencari ilmu,
di hutan konkrit,
hati mula pedih.

Pertunjukan boneka yang hampa,
tidak boleh diterima,
sedikit tulisan,kata-kata membanjiri di lohong muka,
tidak kupandang.

tidak boleh terima,
dengan buah fikiran yang diberi,
dilontar,
seperti kertas dikoyak-koyak dan dilanyak-lanyak.

Kau tidak memahami aku,
dipinta merayu-rayu,
apa boleh dibantu,
patut ditanya dahulu.

Kini buah fikiran dibeza,
apa jua diberi benda,
aku tidak suka lakukan yang kau ada,
lebih kau pergi sahaja.

Tuesday, December 7, 2010

The life of an Architecture Student

i just want to share my life being a architecture student. If you want to be a architecture student, you've be probably experienced:

- the taste of glue
- change the vocabulary ( homework to project)
- you don't understand how somebody can spend less than rm20 at supplies store or printing
- you hate people telling you 'go to sleep' or ' you still have a lot of work?'
- your friends and you don't have the same concept of work ' oh well do it right before class'
- you've slept more than 24 straight hours on weekend or after project done
- you can easily discuss with authority the effects of caffeine on different drinks.
- no matter the effort you put in a project, somebody will always say " why don't you add this??" or "why don't you change this here??" or " i think that.. but..its ok"
- you've heard all your music inside the pc or else in a week
- you aren't not seen in public without bags under your eyes
- whenever you get invited somewhere, it is followed by "or do you have a lot of work??"
- you'll dance ymca with a choreography without a drop of alcohol in your system.
- you down a quick message with rapidographs lead holders, marker end inks
- you constantly make up excuses for courses that are not design related why you didn't your work
- you have more pictures of landscape and places than of people
- your worst nightmare consists of not finishing a project
- someone once called your "lazy" and you wanted them murdered
- you can live without human contact, sunlight, food, but if your plotters ink runs out..chaos!!
- you design spectacular things without the idea of the cost
- you have the modern mark; a blister in your palms hand for the constant use of your mouse
- everybody tells you how the admire your work, "but theres no money for it"
- you've gained the ability to sleep in whatever surface
- when you finally have free time to go out, you always keep thinking " who was the idiot that designed the restaurant bathroom?" or "who designed this?"
- you've at many sunrises, yet you've never seen one

Saturday, December 4, 2010

Color

Dari putih yang bersih,
tanpa kesan warna,
di ceriakan dengan warna-warna hidup,
Menjadikan seseorang merasai perasaan yang mendalam.
Membezakan rasa yang diingini.
Mengubah perasaan lorong-lorong hati.
Dijadikan marah,ceria,sedih,tenang,serabut,kacau bilau,gembira,kecewa yang terpahat pada perasaan seseorang.

Friday, December 3, 2010

The Killers - bones



Malam yang panas dan bahang,
peluh menitis walaupun diselubungi dengan suhu yang sejuk,
Kulit aku yang dapat merasai bahang sehingga ke tulang.
ia terjadi dengan semula jadi,
tanpa aku berdalih rasa.
Hanya itu yang aku dapat merasai malam ini.

Thursday, December 2, 2010

Between


Kembali,
samar-samar,
lupa,
sebahagian yang ada di ingatkan kembali,
selebihnya susah untuk diluahkan.
benda lama dipelajari,
mengisi kembali kedalam otak,
perasaan tahu tidak tahu,
diantara ais dan api.


Subject pada semester ini untuk aku memerahkan otak aku:
-Architecture design studio IIb
-Building structures II
-co-curiculum II
-Environmental science II
-Landscape architecture
-History of architecture II



Wednesday, December 1, 2010

Hungry

kruk krak!
kruk krak!
kedengaran bunyi-bunyian yang kurang menenangkan,
digosok-gosok dan dibelai-belai
fikiran yang resah
hati berdolak dalih
apa yang dilakukan tidak menjadi
terasa lemah di dalam diri,
aku berasa,
lapar!

Tuesday, November 30, 2010

Thinking of idea


Sedang menjalankan otak-otak ku yang kosong dan berhabuk untuk memikirkan design.
Didalam tiga rasa menjadi satu.
Dan mempunyai rintangan yang dari satu tempat ke satu tempat yang lain.
Menggabungkan kesemuanya untuk menjadi konsep yang kuat.
"Symbiotic fusion"

Archimagination + Archithingking



Monday, November 29, 2010

Saturday, November 27, 2010

Madcon Beggin'



Hari ini aku baru saja balik dari penang kerana membuat site analysis untuk design competition architecture dan assignment Design studio.
letih.

Wednesday, November 24, 2010

I'm on the nerd party!

Party!party!
nerd ke aku?
tak tahu aku
Happy-happy yer sekalian kawan-kawan.
Smile always!

Tuesday, November 23, 2010

My girl

Hati ada kau,
Fikiran aku melayang,
sehingga aku terbang tinggi ke angkasa.

Bintang yang berkelipan mengindahkan malam yang tenang.
Segala kata-kata yang dimuntahkan dari mulut adalah untuk kau.
Aku akan sentiasa mendampingi kau.
Tiada bunga yang boleh mendekati hati aku selain kau,
perasaan yang mendalami terhadap kau amat dalam.
Kemampuan yang aku beri ikhlas dan jujur.

Kesilapan yang diberi tidak aku mencurah ke hati,
Sedih dihati kau,
merasai dijiwa aku.
Aku silap, aku tidak sempurna.

Susah yang dialami,
senang yang dinikmati akan aku beri.
Ujian yang diberi,
sama-sama kita alami.
Maaf,
silap aku,
kekurangan aku,
ketidak sempurnaan aku.
Kemampuan manusia terbatas diberi.
Halangan yang kita harungi,
kita tempuh.

Hanya kau.
Aku dan kau.
Perasaan diadun dengan sayang.


Monday, November 22, 2010

Day 1, Day 2, Day 3 after that project 1, 2, 3




Hari pertama semester yang baru, project telah diberi dan memerah idea untuk competition eco retreat PAM. Belum lagi register.
Khamis untuk bertolak ke penang, untuk menganalisis sambil bercuti di site. (for site analysis)
Sabtu akan pulang.
Project pertama untuk disiapkan adalah 3-D Kite ( 3D layang - layang). Layang-layang itu akan dilayang dilangit secara bebas. Idea sudah dilauhkan di kertas.
Project kedua untuk menyiapkan segala site analysis, design eco retreat house, dan submit pada PAM(Pertubuhan Arkitek Malaysia)
Project ketiga, berkait dengan project kedua, tetapi kriteria harus ada chalet, facilities dan hall untuk dimuatkan orang ramai.
Selamat berjaya pada aku,selamat berjaga malam tanpa tidur, selamat menggerakkan otak yang sudah lama bercuti,selamat menghadapi kemungkinan kerosakan,kehilangan, ketidakan ke'save'kan pada teknologi yang anda gunakan dan akhir sekali selamat mencurahkan duit yang banyak.
sekian.

Sunday, November 21, 2010

Calm

Disatu kan,
dipecah belahkan,
ia akan kukuh apabila disatukan.

Ditikam dengan sakit,
Mencari kepuasan untuk diri sendiri,
Rebah dibelenggu atom yang hitam dijiwa.
Apa yang bermain diminda adalah ilusi.
Jangan ikut.

Meraba-raba,
menggenggam angin.
Mencari hak milik ketenangan yang bebas,
yang indah, yang bahagia

Hanya yang bernyawa diberi akal.
Berfikir dengan teratur dan bersih,
Biarlah seni ketenangan tampak dihati,
Keindahan melihat dimata,
Alunan kesenian ditelinga,
Berlagu suara dimulut.


Friday, November 19, 2010

Sensory overload

Aku ambil muka member aku sebab dia tiada perasaan.
Dia tidak akan angguk atau geleng.
Yes or No pun dia tidak sebut.
Dia hanya fikir apa yang dia fikir.

Thursday, November 18, 2010

Wednesday, November 17, 2010

Remember

Syukur.
Selamat dikorban kan aku
Tetapi masih diluar sana yang susah.
Kita di sini gembira dengan rezeki yang ada, daging-daging yang diratah, makanan yang lazat, suasana yang aman dan tenang.
Ada manusia yang sedih, susah diluar sana.
Saudara seagama yang pedih dan parah ditindas, dibunuh, dicaci, dimaki.
Ada kita fikir?
Bagai sarang yang selesa tetapi di huni oleh ular yang berbisa
Mereka berkorban untuk menghalau jajahan tanah mereka dari penjajah yang bangsat.
Menahan lapar, kemiskinan yang dihadapi, hilang tempat tinggal.
Kawasan di ratakan, dihancurkan dengan senjata-senjata yang berhati busuk dan bernajis
Berdoa pada yang Esa.
Ingati mereka.


Tuesday, November 16, 2010

Aidiladha

Salam Aidiladha kepada rakan-rakan dan keluarga dan yang mengenali aku,tidak lupa juga pada manusia yang tidak mengenali aku.
Harap kita sama-sama ingat peristiwa-peristiwa yang terjadi, pengorbanan yang dilakukan, ibadah yang dilakukan. Bukan hanya ucapan yang diserta dan disuarakan. Tetapi laungkanlah takbir dan mengenal erti pengorbanan dan aidiladha itu sendiri.

Salam

Monday, November 15, 2010

Sunday, November 14, 2010

Work


'kais pagi makan pagi,kais petang makan petang'
Mengajar mematang kan diri,pengalaman yang tidak pernah kita alami antara susah dan senang.
Membentukkan diri untuk berdisplin dan menggunakan masa dengan baik untuk hidup.
Ia bukan untuk susahkan kita tetapi itu erti hidup.
Biar sedikit seperti secubit nasi, tetapi ia halal untuk dimakan.
Bukan dengan cara segumpal emas yang jatuh dari langit kita menanamnya.
Mulakan dengan sebiji benih yang kecil dan menjadi suatu pohon yang lebat dengan buahnya.
Kita dapat merasa bagaimana mula nya untuk hidupkannya,membesarkannya sehingga menjadi matang dan berbuah.
Pengalaman susah adalah pengajaran, peringatan, kematangan.



Saturday, November 13, 2010

Word

Kau hanya tahu bercakap,tanpa difikir apa yang dicakap.
Engkau pandai berkata-kata.
Manis kata-kata, busuk mulut kau dengan kata-kata kau.
Orang tidak akan menerima sepatah.
Lagak pandai kau,
cara kau.
Semuanya sampah semata-mata.
Engkau selalu dicaci dan dihina,tetapi bila kau berkata-kata seperti engkau melebihkan hinaan itu pada diri sendiri.
Adakah engkau tidak sedar pada diri kau?
Sedarlah wahai kau.
Jangan selalu hendak bercakap seperti tin yang kosong.
Kau fikir lah keadaan diri kau itu
Kau seperti monyet yang memakan cili, mengunyah muka slamber tetapi sebalik nya pedas dalam diri.


Thursday, November 11, 2010

Final presentation day


gengster class


final presentation untuk class design 2a KLIUC architecture.


Tuesday, November 9, 2010

Lebih sesaat


Litar pintas
sesaat kau datang
ia membawa padah
laju kau menyengat
tanpa diduga
engkau mengalir seperti air yang deras
tetapi lebih deras engkau datang
lebih sesaat kau menjadi kaku dan keras



Monday, November 8, 2010

Hikayat kancil dan buaya



tahu kah anda,bagaimana cerita sang kancil menipu buaya?
ingat lagi ke tidak kartun cerita ini masa kecil-kecil dulu?
jom kita tonton

Sunday, November 7, 2010

Tall


ketinggian tidak menentukan tahap memikiran seseorang
tidak menentukan hati yang hitam atau putih
ia juga tidak menentukan antara jantina
ia tidak menentukan warna kulit seseorang
tidak menentukan agama yang dinganuti
tidak menentukan bangsa


Friday, November 5, 2010

Laugh


gelak lah sampai puas
tak tahan?
gelak lah
sampai bila-bila gelak
gelak sampai puas
menggeletek perut
gelak!
sampai pecah kepala
gelak!

Wednesday, November 3, 2010

Deliciouse


aku design poster ini untuk salah satu group bisness program.
Sedap juga makanan ini.
Actually mereka ada macam hari usahawan so mereka kena menjual makanan,barang-barang.
So mereka upah untuk membuat poster
Ini poster hendak cepat siap..haha..

Tuesday, November 2, 2010

Sleep as an architecture




tidur tidak ingat orang sekeliling
buat kerja tertidur
tapi memang ramai tidur macam gaya ini dalam studio
tidak kira tempat..
bangun terus mengadap drawing balik
pergi makan
tertidur macam ini lagi


Monday, November 1, 2010

Mistake

kesilapan demi kesilapan aku lakukan
tanpa diduga dan tanpa disedari oleh aku
aku bukan melakukannya dengan sengaja
ianya silap
hati yang tidak tenang
sakit dan pedih mengenangkannya
aku cuba untuk mengelak dari kesilapan
tetapi melakukan lagi
aku bukan sengaja
aku hanya memarahi diri sendiri
meminta maaf segala aku lakukan
kesilapan ini telah membuat
engkau hampa dan disakiti
aku faham perasaan yang dirasai
maaf


Thursday, October 28, 2010

Sunday, October 24, 2010

Study time!

Untuk semester ni, aku just ada 1 paper saja.
hari selasa exam paper nanti
environmental science.
aku baru nak start study.
gila!
slip exam pun x print lagi
lagi gila!haha
study!

Friday, October 22, 2010

Eco Retreat


The Eco Retreat Student Ideas Competition is initiated by Pertubuhan Akitek Malaysia and
Green Building Index to promote eco-conscious design amongst architectural students, with
emphasis on innovative architectural design, efficiency of resources and least impact on the
environment.

The competition calls for the proposal of an Eco Retreat within the vast site of the Penang
National Park at Teluk Bahang, Penang.
Generally, to provide for:
1. Eco Centre
i. General Office
ii. Exhibition Space
iii. Resource Centre
iv. Meeting Rooms
v. Seminar Room for 100 persons
vi. Cafeteria
vii. Other facilities
2. Retreat
i. Accommodation for 100 persons
ii. Other necessary and complementary facilities

The organiser undertakes to accept the decision of the Jury and within one (1) month from
the date of the announcement of the Winners, to pay the prizes and honoraria to successful
participants in the manner as stated below:
i. To the participant whose proposal is judged to be worthy as the First Prize by the
Jury, a prize of USD1,500.00
ii. To the participant whose proposal is judged to be worthy as the Second Prize by the
Jury, a prize of USD750.00
iii. To the participant whose proposals are judged to be worthy as the Third Prize by the
Jury, the Honorarium of USD250.00
iv. To the five participants whose proposals are judged to be worthy of Merit by the Jury,
the Honorarium of USD100.00 each
If in the opinion of the Panel of Jury that none of the entries meet the expected standard, the
Jury may reserve the right not to award any of the prizes and the decision would be solely at
the discretion of the Jury.
Two (2) PAM Student Member participants whose proposals are judged by the Jury as the
best entries from Malaysia shall be sponsored by PAM to represent Malaysia at the
ARCASIA Student Forum 2011 in Danang, Vietnam.

i. Launch of Competition May 2010
ii. Closing date of Registration and Submission of Queries 30 September 2010
iii. Closing date of submission of entry 15 December 2010
iv. Announcement of winners January 2011

aku sudah pun register untuk melibatkan diri dalam competition ni.
aku dengan kawan-kawan seperjuangan aku akan lakukan dengan habis baik la.
tapi tak tau baik macam mana..haha
kena perah otak ni
fikir design apa semua
maybe masuk sem nanti kami akan ke penang untuk buat some research untuk site analysis
good luck for me and my friends!!

Wednesday, October 20, 2010

Poster + brochure architecture design review for Design II


brochure for design II

poster for design II

kami kena design brochure dan poster untuk menjemput seluruh student dan lecturer datang
masa design review
ini lah hasil kerja aku
ni semua untuk final presentation kitorang
memang takut la
yela jemput ramai tengok